Rauma Blues täydentyy kansainvälisillä juurimusiikin kärkinimillä

Finley-HarlemLake
26.04.2023
Ainutlaatuiset ROBERT FINLEY ja HARLEM LAKE ensimmäistä kertaa Suomessa Rauma Bluesin pääkonsertissa 12.8.

Rauma Blues järjestetään elokuun toisena viikonloppuna torstaista lauantaihin 10.8.—12.8.2023.

Lauantain 12.8. pääkonsertin aiemmin julkaistut kotimaiset bluestähdet, Erja Lyytinen ja AT’s Roots & Ramblin’, saavat rinnalleen kansainvälisiä kärkinimiä, kun lauteille nousevat kaupungin keskustan teltta-areenassa myös Robert Finley, sielukas bluesin ja soulin kuningas Louisianan soilta, sekä Harlem Lake, eri juurimusiikkilajeja americanaan ja 70-luvun souliin yhdistävä hollantilaisbändi.

 Sekä Robert Finley että Harlem Lake nähdään Suomen keikkalavoilla ensimmäistä kertaa. Finleyn on ollut tarkoitus esiintyä aiemmin Helsingin Juhlaviikoilla, mutta peruuntumisen myötä on Rauma Bluesilla nyt kunnia saada esitellä maan blueskansalle jo vuosikausia Suomeen kaivatun Finleyn live-esiintyminen.

Robert Finley artistina ja Harlem Lake bändinä edustavat varsin eri tyyppisiä live-esiintymisiä ja ovat myös muusikkoina hyvin eri ikäluokkaa, mutta ensimmäisen Suomen shown lisäksi Louisianan ytimestä saapuvaa tarinankertojaa ja energistä eurooppalaisbändiä yhdistää muutama muukin seikka.

Molempien johtotähtenä on sielukas ja soulikas uniikki lauluääni. Niin Robert Finley kuin Harlem Lake ovat keikkailleet aiemmin pienemmissä ympyröissä ja päässeet suuren yleisön tietoisuuteen vasta levytettyään omaa ainutlaatuista materiaaliaan – minkä myötä ovat nousseet nopeasti tämän päivän juurimusiikin kärkikastiin. Lisäksi kummankin esiintyjän musiikin ytimessä on eri juurimusiikin genrejen yhdistäminen omintakeisella otteella.

Nämä artistit lisäävät elokuisen Rauma Bluesin lauantai-illan latausta entisestään. Alla tarkempaa tietoa nyt julkaistuista artisteista.

Festivaalin pääkonsertti tulee vielä myös täydentymään: kolmas kansainvälinen bluestähti, kaikkiaan viides pääkonsertin esiintyjä, julkaistaan tulevien viikkojen kuluessa. Myös festareiden bluesklubien artisteista tiedotetaan kevätkesän aikana.

Rauma Bluesin pääkonsertin ennakkoliput ja VIP-liput ovat jo myynnissä.


Robert Finley – laulua suoraan sielusta

Louisianan soilla ja viljelysmailla lähes koko ikänsä elänyt, ensi vuonna 70-vuotisjuhliaan viettävän Robert Finleyn laulun on kuvailtu olevan yhtä aikaa alligaattorimaisen alkukantaista ja makeampaa kuin loppukesän hunaja. Finleyn hämmästyttävän ilmaisuvoimainen ääni voi yhden lauseen aikana liukua syvästä murinasta rauhoittavan kehräämisen kautta ymmärryksen ylittävään falsettiin.

Maagisella laulullaan Finley kertoo elämäntarinaansa sulatettuna bluesiin, souliin, gospeliin ja rockiin. Lumoavat kertomukset kuvaavat lapsuutta maalla, kaupungin kovia katuja, elämää vankilassa, rakkauden iloja ja kipuja, paremman elämän etsimistä ja pelastuksen unelmaa.

Robert Finleyn uskomattomasta elämästä on ammennettavissa musiikillisia tarinoita loputtomasti. Finley on esimerkiksi soittanut Yhdysvaltain armeijan orkesterissa, ollut helikopterin korjaaja Saksassa, laulanut gospelia kirkossa ja bluesia kaduilla. Puuvillapelloilla kasvanut, aikuisiällään taitavana puuseppänä toiminut Finley on sittemmin sokeutunut – ja on kaiken kokemansa ohessa sekä kasvattanut perheen että kehittänyt ainutlaatuisen runollisen laulamistyylin.

Finley kokee musiikissaan ja esiintymisessään olevan kyse vain siitä, että hän kertoo yleisölle avoimesti aidosta elämästään.

– Aina laulaessani pyrin avaamaan sydämeni ja pysymään aitona. Kun esiinnymme livenä, jätän tilaa myös improvisoiduille lyriikoille, bändin iskiessä groovia. Nuoremmalle sukupolvelle se taitaa olla freestyleä, mutta minulle kyse on vain siitä, että puhun suoraan sielustani, Finley kuvailee.

– Kun olin nuori poika syvällä Yhdysvaltojen etelässä, ketään ei kiinnostanut kuulla, mitä minulla oli sanottavaa tai mitä mieltä olin mistäkin. Mutta kun aloin sanoa sanottavani laulun muodossa, ihmiset kuuntelivat. Tämä on yksi niistä asioista, joita rakastan musiikissa.

Finley on ollut potentiaalinen esiintyjätähti jo parin vuosikymmenen ajan. Sokeutumisensa pakotettua hänet puolittain eläkkeelle, hän kuitenkin keikkaili lähinnä maksimissaan tunnin matkaetäisyyksien päässä kotoaan – kunnes nousi katulaulajasta levylaulajaksi debyyttialbuminsa siivittämänä vuonna 2016.

Finleyn lahjakkuus vei häntä kuunnelleelta, The Black Keys -bluesrockyhtyeen kitaristi-laulajana tunnetulta tuottaja-lauluntekijältä, useita Grammy-ehdokkuuksia saaneelta Dan Auerbachilta jalat alta. Auerbachin ja Finleyn tapaamisesta syntyi kahden iltapäivän mittaisessa studiosessiossa Finleyn toinen albumi, joka oli kuin kuulutus uudesta legendaarisesta lahjakkuudesta ja joka nosti Finleyn uran valokeilaan vuonna 2017, tämän ollessa jo yli 60-vuotias.

Loppu on historiaa. Finley on kiertänyt esiintymässä yli kymmenessä maassa ja valloittanut myös suuren yleisön sydämet Talent USA -kykyohjelmassa. Finleyn poikkeuksellinen tarina noususta bluestähtiin sopii hänen omiin näkemyksiinsä niin musiikista kuin elämästä. Rauma Bluesiin hän tuo ainutlaatuisen musiikkinsa ja tarinoidensa siivittämänä myös tärkeää sanomaa, sielusta sieluun.
– Haluan ihmisten ymmärtävän, ettei minua voi pistää suljettuun laatikkoon tai lokeroida. Haluan tehdä kaikenlaista musiikkia – kaikenlaista sellaista, joka merkitsee minulle. Gospelista bluesiin, soulista countryn kautta rock’n’rolliin, Finley tähdentää.

– Haluan erottua joukosta ja olla erilainen. Haluan tavoittaa musiikillani niin nuoria kuin vanhempia ihmisiä. Ja haluan kaikkien tietävän minun kokemusteni pohjalta, ettei koskaan ole liian nuori unelmoimaan, eikä koskaan liian vanha toteuttamaan unelmiaan.


Harlem Lake – nuorta uutta energiaa

European Blues Union palkitsi vuonna 2022 European Blues Challenge -voittajaksi Harlem Laken, joka yhdistää musiikissaan 70-luvun soulia nykyaikaiseen bluesrockiin ja americanaan. Hollantilaisviisikko vakuuttaa energisellä showllaan, joka tuntuu kuulijasta ennenkokemattoman tuoreelta, mutta saa samalla kaipaamaan kultaisille 60- ja 70-luvuille. Noin viisi vuotta sitten perustettu bändi itse kertoo olleensa aluksi perinteisempi bluesbändi, mutta alettuaan kirjoittaa omaa musiikkiaan, se samalla laajensi musiikillista tyyliään juurimusiikkilajien yhdistelmäksi.

Harlem Laken on kuvailtu luovan uskomatonta syvyyttä rockiin, bluesiin ja souliin, laulajattarensa Janne Timmerin intensiivisen ja voimakkaan äänen johdattamana. Vahvalla ja sielukkaalla laulullaan Timmer vie kuulijan jännittävälle matkalle, tukenaan Dave Warmerdamin kosketinsoittimet ja kitara, Sonny Rayn kitara, Kjelt Ostendorfin basso ja Benjamin Torbijnin rummut, jotka tarjoilevat niin sykähdyttävää soundia kuin mestarillista jammailuakin.

Timmerin ääni saattaa olla Harlem Laken salainen ase, mutta bändi itse kokee jokaisen jäsenensä täydentävän toisiaan. Näiden nuorten mutta korkeatasoisten muusikoiden soittaessa yhdessä tapahtuu taikoja, kuten heidän live-tallenteiltaan hyvin kuulee. Livekeikoilla bändin on tapana laajentaa kokoonpanoaan vierailevilla puhaltimilla ja taustalaululla.

Omintakeisen bändin genrerajoja rikkova originaali musiikki kajahti laajempaan tietoisuuteen vuonna 2021, kun Harlem Lake julkaisi debyyttialbuminsa omakustanteena ja sai heti vaikuttuneen vastaanoton myös kansainvälisesti. Timmerin ja Warmerdamin tekemät biisit kirjoitettiin suurimmaksi osaksi pandemian aikana – keikkaperuutuksista huolimatta ryhmä käänsi vastoinkäymisten aikakauden musiikilliseksi kukoistukseksi.

Helmikuussa Harlem Lake julkaisi live-tallennealbumin, ja kolmatta pitkäsoittoaan bändi työstää parhaillaan. Uutta musiikkia tullaan julkaisemaan tasan kuukauden kuluttua toukokuussa. Raumalla bändin show koostuu enimmäkseen heidän omista biiseistään, satunnaisilla covereilla höystettynä.

Janne Timmer odottaa niin Rauma Blues -keikkaa kuin ensimmäistä Suomen matkaansa innolla.

– On aina mahtavaa tutustua uuteen festivaaliin, varsinkin näin pitkän matkan päässä. Odotamme innolla hauskanpitoa yhdessä suomalaisten bluesfanien kanssa sekä kaikkea, mitä kaunis maanne meille tarjoaa, Timmer sanailee.

– Sekoitamme mielellämme eri juurimusiikin tyylejä, ja soitamme aina kuin viimeistä keikkaa. Valmistautukaahan elokuuhun kuunnellen musiikkiamme jo ennakkoon – odotamme Raumalta rock’n’rollia! Kesällä nähdään!


ROBERT FINLEY (USA)
HARLEM LAKE (NED)

LIPUNMYYNTI

* Festivaalin pääkonsertin 12.8. ennakkoliput ovat nyt myynnissä!
– Nettilippuja myy ennakkoon valtakunnallisesti Lippu.fi.
– Ennakkolippuja myydään myös seuraavissa paikoissa Raumalla: Hotelli Kalliohovi, Hotelli Raumanlinna, Ravintola Buena Vista sekä Palvelupiste Pyyrman.
– Ennakkoliput 60€ (+nettilippuihin lisätään Lippu.fi:n käsittely- ja toimitusmaksut), ovelta 65€

* Pääkonsertin 12.8. VIP-liput ovat myös nyt myynnissä.
– VIP-lippujen tilaukset sähköisesti tästä.
– Lisätietoja VIP-alueesta ja lipuista saat Hovin myyntipalvelusta: sales@hovihotels.fi / 010 229 5210
– VIP-lipun hinta on 165€/kpl, sisältäen sisäänpääsyn, ohjelman, alkumaljan, buffet-illallisen, ½ pulloa viiniä sekä yöruuan.


Rauma Blues Online

JAA: