Rauma Bluesin juhlavuoden 2020 pääkonsertti peruutetaan

Elokuun toisena viikonloppuna järjestetty hyvän fiiliksen festari Rauma Blues kokoaa tavallisesti yhteen niin Rauman ja lähialueiden asukkaita kuin laajalti myös ulkopaikkakuntalaisia ympäri maan. Koronaepidemian ja sen vaikutusten myötä Rauma Blues ry. on joutunut tekemään raskaan päätöksen: elokuun 2020 Rauma Blues -pääkonsertti perutaan ja järjestetään seuraavan kerran vasta lauantaina 14.8.2021.

Tänä vuonna Rauman lukuisten perinteisten kesätapahtumien Superelokuuhun jää Rauma Bluesin 35. juhlavuodenvieton kokoinen aukko, kun koronaepidemian mukanaan tuoma epävarmuus aiheuttaa ainakin festivaalin pääkonsertin peruuntumisen. 

Pääkonsertin esiintyjistä kaksi julkistettiin maaliskuun alussa: vuonna 2019 parhaana puhallinsoittajana Blues Music Awardseissa palkittu yhdysvaltalainen saksofonisti Vanessa Collier, sekä parhaaksi naisartistiksi European Blues Awardseissa viime vuonna valittu Kyla Brox Isosta-Britanniasta. 

Muitakin artistikiinnityksiä on kevään aikana tehty, Rauma Bluesin järjestelyt kun ovat edenneet tähän päivään asti normaalisti. Pääkonserttiin on ollut tuloillaan lisää bluesin ja juurimusiikin parhaimmistoa niin Yhdysvalloista kuin Suomestakin. 

Tämänvuotisen Rauma Bluesin oli tarkoitus olla juhlavuoden kunniaksi kolmipäiväinen 13.—15.8.2020: lauantaisen pääkonsertin lisäksi järjestelyssä on ollut klubikeikkoja torstaihin ja perjantaihin. 

Uusien artistien julkistamisen ja muiden lisätietojen tiedottamisen sijaan festivaalin keväiset uutiset koskevatkin nyt lauantaikonsertin peruuntumista. Klubikeikkojen osalta tilanne on vielä auki. Mikäli mahdollisuudet ja olosuhteet sallivat, saattavat klubikeikat toteutua ainakin jossakin muodossa, mittakaavassa ja illassa. Tästä tiedotetaan heti, kun tietoa on.

Ensi vuonna Rauma Blues järjestetään torstaista lauantaihin 12.—14.8.2021. Vuoden 2020 festareille jo lunastetut liput käyvät lauantain 14.8.2021 pääkonserttiin sellaisenaan. Mikäli uusi ajankohta ei lipun lunastaneelle sovi, voi lippurahojen palautusta hakea 31.8.2020 mennessä osoitteesta https://web.lippu.fi/palautus

Poikkeustilanteen vuoksi Lippu.fi:n palautusten käsittelyssä on parhaillaan ruuhkaa, mutta palautukset pyritään käsittelemään 60 päivän sisällä asiakkaan palautuspyynnöstä. Rauma Blues kiittää lipunpalauttajia kärsivällisyydestä palautusprosessissa. Lippuostosta palautetaan sen kantahinta ilman Lippu.fi:n toimituskuluja. 

Uusia lippuja lauantain 14.8.2021 pääkonserttiin voi ostaa tästä päivästä alkaen. Myös vuoden 2021 pääkonsertin ennakkolipun hinta on 55€ + Lippu.fi:n käsittely- ja toimitusmaksu. 

Raskas mutta välttämätön päätös

Toistaiseksi näyttää siltä, että elokuussa olisi sallittua pitää myös yli 500 hengen tapahtumia. Rauma Blues -järjestelyt eivät kuitenkaan voi rakentua asian epävarmuuden varaan. Pelkkä sallittujen tapahtumien koko ja sitä koskevat maan hallituksen linjaukset eivät pääkonsertin kohtaloa ratkaise, vaan peruuttamisen syyt ovat moninaisemmat.

– Tapahtumajärjestämisen mahdollisuuksista ei voi tietää varmuudella vielä tässä kohtaa elokuutakaan koskien. Tilanne saattaa muuttua milloin tahansa kesän kuluessa. Meidän on kuitenkin tehtävä päätöksiä jo nyt ja suunnattava toimintaamme jonkinlaisella varmuuspohjalla, Rauma Blues ry:n Tunnu Pärssinen muistuttaa.

– Päätöksen taustalla on monia asioita, kuten ulkomaisten artistien matkustamismahdollisuudet ja eurooppalaisten yhteistyöfestivaaliemme peruuntumiset. Teemme päätöksiä myös ylipäätään terveys edellä.

Selkeästä linjasta huolimatta peruuttamispäätös on kuitenkin koko Rauma Bluesin järjestäjäporukalle raskas.

– Tämä vuosi on juhlavuotemme. 35. Rauma Bluesin järjestelyt ehtivät jo pitkälle ja luvassa oli upeita juttuja, jotka lykkäämme painavin mielin tulevaisuuteen, harmittelee Pärssinen.

– Mutta toivo klubikeikkojen onnistumisen suhteen elää edelleen ja joka tapauksessa pääkonserttikin palaa teltta-areenalle sitten ensi vuonna entistäkin ehompana!

Rauma Blues normaalioloissa

Rauma Bluesin vaikutus Rauman elokuuhun on suuri – samoin sen täydessä mitassa puuttumaan jääminen. Ikimuistoisten illanviettojen ystävien ja bluesdiggareiden vuoden kohokohta on ollut keskeytyksettä osa kaupungin vuosittaisia tapahtumia jo vuodesta 1986 alkaen.

Perinteisesti lukuisat kansainväliset sekä kotimaiset bluestähdet ja huippumuusikot laittavat Rauma Bluesissa bileet pystyyn festivaaliyleisön rakastamalla teltta-areenalla Rauman keskustassa. Festari on valloittanut sekä vakioyleisön että jokakertaisten uusien kävijöiden sydämen laadukkailla ohjelmistoillaan ja ainutlaatuisella tunnelmallaan. Asiakaskyselyiden pohjalta saatu palaute festivaalista on ollut vuodesta toiseen erinomaista ja Rauma Blues rankataan maailmanlaajuisestikin maailman johtavien bluestapahtumien harvalukuiseen joukkoon.

Yhdessä Rauma Festivon ja Rauma Blue Sea Film Festivalin kanssa Rauman Superelokuun muodostava festivaali on omalta osaltaan huolehtinut siitä, ettei kaupunki hiljene kesälomakauden päättymisenkään hetkillä: Rauma Blues on vuosittain koonnut kaupungin hotellit ja klubit täyteen juurimusiikin ja hyvän meiningin ystäviä. 

Vuonna 2019 Rauma Blues teki tuoreen yleisöennätyksen keräten viime vuosikymmenen suurimman kävijälukunsa: pääkonsertti keräsi kaikkiaan 2200 ja kaikki festivaalin tapahtumat yhteensä noin 3000 kävijää.

Viimeisimmässä pääkonsertissa käyneistä Rauma Bluesin asiakaskyselyyn vastanneista peräti 71% oli saapunut paikalle Rauman talousalueen ulkopuolelta – niin Porin, Turun ja Tampereen alueilta kuin myös muun muassa Pohjanmaalta ja Savosta, jopa Hollannista ja Norjasta, asti. 

Kuva: Lisbet Joelsson.

RAUMA BLUES ONLINE

www.facebook.com/raumablues

www.twitter.com/raumablues

www.instagram.com/raumablues

@raumablues #raumablues 

MEDIA JA LEHDISTÖMATERIAALI 

www.raumablues.fi/media